Får ett företag bete sig hursomhelst bara för att det är stort?

Nu ska jag snacka Facebook. Men jag vill ta det ett steg till och se det ur ett större perspektiv än bara det enskilda företaget.

Min kompis Carl Johan Rehbinder fick igår, för andra gången i år, sin Facebookprofil stängd. Helt utan förvarning eller förklaring. Facebook är ett viktigt sätt att hålla kontakt med sina kompisar och fester de bjuder in en till, spel, FB-sidor och grupper som arbetar för viktiga saker som hjälp till utsatta människor. Jag använder facebook bland annat för att hålla reda på teaterföreställningar som kompisar till mig regisserar, skådespelar eller på annat sätt deltar i. Facebook är på olika sätt en stor del i 500 miljioners människors liv.

Och att vara med på Facebook är varken en mänsklig rättighet eller dyrt, jag vet.

Nu säger väl du som läser detta att FB är gratis. Det beror ju väldigt mycket på vad man menar med gratis. Genom att skapa en profil på Facebook så avsäger man sig alla rättigheter till allt man lägger upp där så FB har full tillgång till en gigantiskt bank till upphovsrättskyddat material. Så gratis i betydelsen att man inte betalar i reda pengar är det, däremot kostar det väldigt mycket på många andra sätt.

Carl Johan Rehbinder hade i januari i år vissa nakenbilder på sin FB-profil. De tog han bort efter förra avstängningen. Vad han blev avstängd för den här gången har han ingen aning om och några besked ifrån FB får han inte.

man kan ju hävda att FB är ett företag och de självklart ska få ha vilka regler som helst, och det håller jag med om. Men när ett mastodontföretag som dessutom i praktiken har monopol på den här typen av tjänst, stänger av kunder utan förvarning, då beter de sig helt oacceptabelt fel.

Och det lustiga är att, om FB har stängt av Calle för att han hade någon bild där folk är lättklädda på så ska man ha klart för sig att FB har reklam för bordeller. Man kan mycket väl förbjuda sex och naket på FB men då måste man också vara konsekvent tycker jag.

Ska inte Facebook vara som en fyr i natten för yttrandefrihet och öppenhet? Ska inte Facebook vara emot moralism och censur? Kunde inte FB införa något slags system med en liten varningsskylt?Något i stil med: ”Nu är du på väg att gå in på en sida med nakenmaterial/ sex drogliberalism, positiva åsikter om Wikileaks, kritik eller förhärligande av kristendom, islam, judendom, buddism, ateism, nazism, kommunism, konservatism, socialism eller liberalism eller våld. Du går in på denna profil på egen risk”. Så kunde var och en själv avgöra vad de vill se, läsa, titta på. Eller inte.

I värsta fall så blev Calle avstängd för politiska eller andra åsikter han har yttrat. Om det handlar om att han yttrat politiska åsikter  som FB inte godkänner eller håller med om, då är det riktigt läskigt. Hur mycket privat företag FB än är. Framförallt så är det, som sagt, inkonsekvent. Om man kan skriva på sin FB-vägg om sin religiösa fanatism och sedan spränga sig själv i luften och FB godkänner det yttrandet samtidigt som Calle skriver om sexualupplysning och inte blir godkänd av FB, så silar man mygg och sväljer kameler. Då är man totalt inkonsekvent.

Även mastodontföretag måste bete sig schysst.

Om nlpmannen

Oscar Solberger, 34 år, väldigt fascinerad av NLP. Jag älskar teater, film, musik, böcker och att resa. Jag är med i Nätverket svart måndag, Greenpeace, Humanisterna, Liberatis kärntrupp, mailinglistan Djungel och ser mig som liberal med många gröna drag.
Detta inlägg publicerades i Åsikter, Öppenhet, Demokrati, Droger, Förmynderi, Frihet, Genomskinlighet, Ideologi, Insyn, Komunism, Konservatism, Liberaldemokraterna, Liberalism, Moral, Politik, Wikileaks. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s