Moderaternas minskande medmänsklighet mosar medborgarna.

Helt utan att Moderaterna har riksstämma eller på annat sätt är mer aktuellt än alla andra partier just nu än annars, så tänkte jag skriva ett inlägg om Moderaternas förvandling. Dels den förändring som de har gjort sedan ungefär 1960 och framåt, dels de vindar som har blåst i M sedan år 2000 och framåt. Någonting är ruttet i staten Moderaterna.

Mattias Svensson, en av Frihetsfrontens allra första ”medlemmar” (man kan inte rent formell bli medlem i Frihetsfronten, därav citattecknen) och journalist och redaktör på det liberala månadsmagasinet NEO var länge aktiv i MUF (Moderata ungdomsförbundet) och M. Många libertarianer och liberaler som jag har haft kontakt med, på Frihetsfronten och i andra libertarianska och liberala sammanhang, såg framförallt MUF men även M som det mesta och bästa frihetspartiet. Många av mina kompisar i projektet Liberaldemokraterna och andra liberaler och libertarianer gick med i MUF och/eller M under perioden 1960-1999 för att de, enligt vad de har sagt till mig eller vad jag har läst mig till, i det närmaste såg MUF och M som ett libertarianskt parti. De såg M som det parti som stod för störst personlig frihet och störst ekonomisk frihet. ”Strax nattväktarstat” var så att säga den inofficiella skylten som hängde över MUF men även M från och med ungefär 1960. I alla fall om man frågar de som blev medlemmar under de åren.

Jag, som mellan 1995 och 2005 var medlem i Miljöpartiet, såg M dels som det parti som knappt nämnde miljöpolitik överhuvudtaget förräns en bit in på 2000-talet, dels såg jag M som ett konservativt parti. Dessutom kopplade jag ihop M med rika människor som såg ned på fattiga människor och så störde det mig att M nästan konsekvent långt in på 1900-talet röstade emot demokratiska reformer.

Inom Miljöpartiet de Gröna använde vi också ordet ”De grå” eller ”De grå partierna” om alla partier som inte var Miljöpartiet.

2004 tog Per Schlingmann över PR-rodret i M. Men redan i början av 00-talet såg i alla fall jag att ordet frihet användes drastiskt mindre i M och MUF retorik för varje år som gick. Jag känner mig väldigt säker på att man vid en ordräkning i debattartiklar, utspel och valbroschyrer skulle komma fram till att frihet användes mycket mindre men det jag är 100% säker på är att partiet förknippades allt mindre med liberalism, libertarianism och frihet från 2000 och framåt än tidigare.

Om man först och främst vill bli ett stort parti, ett 30%-parti, då är ju den omsvängning av både politik och retorik som Schlingmann&Company 100% rätt rent strategiskt och taktiskt. Ta över sosseorden, ta bort hatet mot kollektivavtal och så vidare och vips (ett jävligt uttdraget vips, jag är väl medveten om det) så är man Mastodontpartiet nummer ett, som Sossarna fast ekonomiskt mer höger. Hurra!

Men vad vill jag egentligen med det här inlägget, vad är jag ute efter?

När jag pluggade på Komvux så hade jag en historielärare som jag tyckte var superbra. Dessutom bar han fluga. varje dag. Bara en sådan sak. 🙂

Vi disskuterade någon amerikansk politiker på 1800-talet om jag minns rätt. Min historielärare sa: ”Varje politikers första och främsta uppgift är att maximera antalet människor som röstar på honom, oavsett parti eller ideologi”. ”Nej, det håller jag inte alls med om”, sa jag. ”Då får vi ofelbart politiker som kastar man fram populistiska förslag om gratis sprit och bredare trottoarer två veckor innan valddagen. En politikers främsta uppgift är att styra sitt samhälle så mycket som möjligt i den riktning som den politikerns ideologi står för”.

Att sedan maximalt antal röster är själva förutsättningen för att förändra samhället maximalt i ens partis riktning, det är en annan sak.

Gratis sprit och bredare trottoarer kan vara bra politik,(jag tvivlar starkt på det) men ens vision och ideologi måste vara det som styr en politiker tillsammans med att en politiker först och främst styrs av dem som har valt henne eller honom.

Nu är M Det stora partiet Glufs Glufs och man sitter i regeringen för andra mandatperioden i rad men vad har hänt med friheten? Framförallt tänker jag på den personliga friheten? Vi har 60 övervakningslagar i Sverige idag och den personliga integriteten är nästan ett minne blott. Vi har tvångsdrogtesterna på barn under 15 år och så vidare, med mera. Hur kunde MUF gå med på all den här paternalistiska, aktoritära, integritetskränkande skiten? Hur kommer det sig att trots Tjeckiens, Nederländernas och Portugals väldigt positiva resultat inom narkotikapolitiken så kramar M nollvision och kriget mot narkotikan sönder och samman? Hur kunde M bli så positivt inställda till övervakning? Hur kommer det sig att man ser så lite av MUF-kampanjer mot förbudet att köpa sexuella tjänster eller kampanjer för att avkriminalisera droginnehav för eget bruk? Svaret kan vara att jag missar alla den MUF-kampanjerna men som jag förstår det gör de inga sådana kampanjer. Alls.

Hur kan höga procentsiffror vara så sanslöst mycket viktigare än den politik som man är övertygad om fungerar och leder mot den vision man brinner för?

Jag har debbatterat mot övervakning, sexköpslagen och drognollvisionen på Facebook, bloggkommentarsfält med mera i snart ett års tid nu. Flera gånger har jag stött på blogginlägg och andra debbattörer både från Centerpatiet, Folkpartiet men till och med MUF-medlemmar och moderater som försvarar massövervakningsstaten, att män och kvinnor som vill sälja sexuella tjänster inte vet sitt bästa samt att drognollvisionen är bra.

Jo, jag förstår att taktiken var helt rätt ur perspektivet att man faktiskt alltså var jättejättetrött på att alltid sitta på avbytarbänken medans mamma och pappa S spelade på planen.

Men antingen så förändras samhället så mycket att man tack vare dessa förändringar slutar driva de frågor man drev förut helt enkelt för att samhället numera ser ut såsom man tycker att det ska se ut. Eller så har man de åsikter man har för att man är arg och har en övertygelse om att samhället skulle bli bättre om ens åsikter drevs igenom som politik. Hur kunde M bli på detta viset? Jag begriper inte.

Förutom att varje politikers mål nummer 1 givetvis är att förändra sitt samhälle så mycket som möjligt i sin ideologis riktning så är det också dennes skyldighet att som nummer 2 på ”att göra-listan” att lägga ner sitt parti samma morgon som alla eller merparten av de viktigaste punkterna i sitt partis partiprogram är genomförda.

Men vad jag vet så är ytterst få av M:s partiprograms punkter genomförda. (Tack och lov för det, jag tycker att de har fel på väldigt många punkter). Varför byter de retorik och politik för? (Förutom de ovan nämnda taktiska och strategiska skälen, de känner vi redan till).

Vad hände med integritetenivern, övervakningsmotsåndet och framförallt, vad hände med den personliga friheten? Snälla M, svara, jag är idel öra.

Något är ruttet i staten M. Voffo gö di på detta viset?

Jag förstår inte.

 

Om nlpmannen

Oscar Solberger, 34 år, väldigt fascinerad av NLP. Jag älskar teater, film, musik, böcker och att resa. Jag är med i Nätverket svart måndag, Greenpeace, Humanisterna, Liberatis kärntrupp, mailinglistan Djungel och ser mig som liberal med många gröna drag.
Detta inlägg publicerades i Övervakning, Demokrati, Droger, Ekonomisk frihet, Frihet, Idédebatt, Ideologi, Integritet, Liberalism, Moderaterna, Narkotika, Narkotikapolitik, NEO, Parti, Partipolitik, Personlig frihet, Politik, Politiker, Politisk kompass, Politisk strategi, Politisk taktik, Populism, Privat sfär, Privatliv, Privatlivets helgd, Prostitution, Sexarbetare, Vision. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Moderaternas minskande medmänsklighet mosar medborgarna.

  1. Danne skriver:

    Mycket bra skrivet! Jag håller med dig, någonting (läs: mycket) är ruttet i staten M.

  2. nlpmannen skriver:

    Hej Danne! Kul att du läser min blogg och kul att du håller med mig. 🙂 Jag har haft mycket annat att stå i, därav att det var så länge sedan som jag skrev något nytt inlägg. Jag får väl fundera ut något tänkvärt att skriva om. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s